3.10.2010 г.

За соковете при захранване


Плодовите и зеленчукови сокове, богати на минерални соли и витамини - А,Б,Ц, са много полезни за кърмачето, още повече, ако то е на адаптирано мляко. Минералните соли са важни за правилното развитие на детето кърмаче.

За получаването на сокове, може да се използват различни плодове и зеленчуци в зависимост от витаминното им съдържание.
Жълтите и червените плодове и зеленчуци - моркови, тиква, кайсии, праскови са бгати на витамин А. Витамин Ц се съдържа най много в лимони, портокали, шипка, ягоди, малини.

Важно е да знаете, когато приготвяте в домашни условия сокове за вашето кърмаче: соковете се изцеждат в стъклени, порцеланови съдове а не в метални, тъй като металните окисляват и разрушават витамин Ц. Витамин Ц се разрушва и при варенето и продължителното стоене на въздух. Поради тази причина давайте сока веднага след като сте го изцедили.

Разбира се хигиената е от изключително значение за приготвянето. Измивайте плодовете и зеленчуците, уредите с които ги изчеждате.

На пазара се предлагат сокове в голямо разнообразие, които се приемат добре от децата.
Но ако нямате възможност да купувате или имате пресни домашни плодове ще ви представим няколко рецепти за плодови сокове тук :
 

Хранене на бебето

Хранене на кърмачето, детско хранене, кърмене, схеми на захранване